Cyberpunk 2077

 

    Cyberpunk 2077 (укр. «Кіберпанк 2077») — відеогра в жанрі action RPG в стилі кіберпанку, розроблена польською студією CD Projekt RED на ігровому рушії REDengine 4 для Microsoft Windows, PlayStation 4 і Xbox One. CDPR під час розробки гри відкрили новий підрозділ у Вроцлаві та співпрацювали з Digital Scapes. До розробки Cyberpunk 2077 залучено більше людей, ніж у випадку The Witcher 3: Wild Hunt. Вперше гру було анонсовано 30 травня 2012 року. 11 червня 2018 року на виставці E3 був представлений перший трейлер.


    Гра є адаптацією настільної рольової гри Cyberpunk 2020, її події відбуваються на п'ятдесят сім років пізніше у вигаданому місті Найт-Сіті, Каліфорнія, надаючи відкритий світ з шістьма різними регіонами. Гравці беруть на себе роль найманця Ві, стать і зовнішність якого налаштовуються за бажанням. На одному з завдань Ві стає мимовільним свідком убивства глави корпорації, що створила чип для перенесення свідомості. Вину за вбивство покладають на Ві та застрелюють. Але завдяки чипу Ві виживає і береться відновити справедливість, разом з тим шукаючи спосіб позбутися несподіваних побічних ефектів від носіння чипа.


Ігровий процес

Основи

    Гра переважно відбувається з виглядом від першої особи. Протагоніст має кодове ім'я Ві (V), його походження, стать, зовнішність і голос налаштовуються на початку. Залежно від походження, він отримає різні стартові значення характеристик «Тіло» (здатність носити важкі предмети, ефективність ближнього бою, витривалість), «Рефлекси» (ефективність стрілянини та володіння холодною зброєю), «Технічні здібності» (рівень вправності з високотехнологічною зброєю, майстрування, технічна обізнаність), «Інтелект» (злам і програмування) і «Круті» (прихованість і ефективність діалогів).

    Ві може вирішувати завдання різним шляхом: убивати ворогів особисто, аби досягнути цілі, пробиратися потай, покладатися на силу зброї або швидкість руху. Для вдосконалення своїх здібностей Ві потрібно купувати й оновлювати кіберпрограми, ставити собі кібернетичне оснащення. Імплантати дозволяють вдосконалити відчуття, посилювати захист, точніше стріляти, зламувати ворожі імплантати тощо, сторюючи власний стиль гри. Весь сюжет можливо пройти, не скоївши жодного вбивства.

    Зброя поділяється на три категорії: стандартна, технічна (дозволяє вражати крізь перепони) та «розумна» (самонавідна). Ушкодження мають чотири типи дії: фізична, теплова, електромагнітна та хімічна. З часом зброя зношується, поремонтувати чи вдосконалити її можна у майстрів-зброярів.

    Місце дії, Найт-Сіті, складається з шести регіонів — корпоративного міського центру, заселеного іммігрантами Ватсона, розкішного Вестбруку, передмістя Гейвуда, нетрів Пацифіки та промислового Санто-Домінго. Місто оточує спустошена територія. Подорожувати між ними Ві може як пішки, так і на транспортних засобах — мотоциклах і автомобілях. В їх багажнику крім того зберігаються речі, за якими можна повернутися в міру потреби. В автомобілі також можна слухати місцеве радіо. Сам Ві має квартиру й гараж. У місті динамічно змінюється час доби й погода. Так, вночі Найт-Сіті наповнюють неонові вогні, змінюються перехожі.

    Подекуди живуть іншомовні персонажі, і щоб розуміти їх, Ві повинен поставити собі спеціальний імплантат-перекладач. Залежно від регіону, правоохоронці по-різному реагують на скоєні Ві злочини. Також, до нього по-різному ставляться банди, що подекуди цілком контролюють території. В деяких місцях пропонуються мініігри: хакерство, автоперегони, змагання в різних видах бою і стрілянини.

    Від різних персонажів Ві отримує завдання, за виконання яких отримує досвід, репутацію і кошти. Головні надавачі завдань називаються «фіксаторами», вони можуть зателефонувати Ві в будь-який момент, нагадуючи про своє доручення/прохання. Досвід підвищує рівень розвитку персонажа та дозволяє вдосконалювати з кожним рівнем якусь характеристику, відкриваючи додаткові здібності. Крім того, здібності можна розвинути, придбавши спеціальні чипи, або довго вправляючись у відповідному занятті. Висока репутація дає доступ до нових, відповідальніших і важчих завдань, а також до нової зброї та кібернетичних імплантатів. Походження Ві та результати попередніх вчинків зумовлюють ставлення інших персонажів. Від вчинків і репутації залежать варіанти відповідей в діалогах. При цьому на відповідь дається лише певний час.

Класи/Ролі

  •     Cyberpunk 2077 має плавну систему класів, де V може в основному відповідати трьом гілкам навичок, дозволяючи гравцеві обрати те, що найкраще підходить його стилю гри й експериментів, але жодному разі не замикається в заданий клас.
  •     Netrunner: Елітні хакери світу, чий клас розрахований на гравців, які віддають перевагу стелсовому підходу до розв'язання проблем. Їхні навички можуть надати їм доступ до повсякденних об'єктів, таких як двері з кодовим замком, складніші системи безпеки й шифрування, і навіть до людського мозку.
  •    Techie (укр. Технар): інженери, здатні створювати й використовувати різні види зброї, спорядження і предметів для поліпшення свого стилю гри. Безпілотники й турелі — ось деякі приклади підконтрольної їм техніки.
  •     Solo (укр. Соло): найманці, чиї навички зосереджені на бойових діях. Вони витривалі й швидкі, а також найздібніші противники ближнього бою

Cюжет

    Гра починається в різних місцях, залежно від обраного минулого Ві. Після першого зіткнення з кримінальним світом Найт-Сіті, Ві в усіх варіантах знайомиться з найманцем Джекі Веллсом, і вони товаришують. Дія переноситься на пів року вперед. Ві з Джекі отримують Найманці збирають зброю, спорядження, а Джекі також тренує Ві в комп'ютерній симуляції, якщо той забажає. Їхнім новим завданням стає розшукати викрадену бандитами дівчину. Успішне виконання завдання привертає увагу торговця з чорного ринку Декстера Дешона. Він доручає викрасти в корпорації Arasaka чип, який дозволяє оцифровувати свідомість і переносити її в інше тіло. Ві з Джекі вдається проникнути в будівлю корпорації та викрасти валізу з чипом. Але несподівано прибуває власник корпорації Сабуро Арашака та його син Йорінобу. Найманці стають свідками сварки — Сабуро обурений, що Йорінобу намірився продати чип «західним варварам». Син убиває батька, а охороні каже, що це зробили невідомі. Найманці поспіхом тікають, переслідувані охороною. Валіза пошкоджується, тому Джекі змушений вийняти чип і вставити його собі в голову. Невдовзі його смертельно ранить охорона, Ві забирає чип і повертається до Декстера. Проте Декстер звинувачує його у вбивстві Сабуро та застрелює Ві.

    Ві бачить спогади борця проти влади корпорацій Джонні Сільвергенда, записані в чип, та переживає його пригоду, що сталася в 2023 році. Найманець дізнається як Джонні потрапив у полон Сабуро Арашаки і той переніс його свідомість на чип.

    Згодом Ві отямлюється на звалищі, куди його притягнули Декстер і тілоохоронець Сабуро — Такемура. Несподівано Такемура застрелює Декстера та повідомляє Йорінобу, що знайшов убивцю Сабуро та доставить його живцем для розправи. Він везе ледве живого Ві до Йорінобу на авто, але дорогою дає ліки. Невідомі намагаються вбити його, авто зазнає аварії, Такемура доставляє Ві до лікаря Віктора, котрий повідомляє, що чип не можна вийняти, а особистість Джонні Сільвергенда поступово витіснятиме особистість Ві. Такемура пропонує Ві допомогти йому покарати Йорінобу за вбивство хазяїна. За це Такемура обіцяє допомогти врятуватися від згубної дії чипа.

Сетинґ

    Найт-сіті — це американський мегаполіс майбутнього, розташований у вільному штаті Каліфорнія, який контролюють корпорації, і де не діють закони ні країни, ні штату. У ньому розвиваються конфлікти внаслідок розгулу бандитських війн і їхніх суб'єктів-власників, що борються за панування. Місто залежне від робототехніки для повсякденних аспектів життя, таких як збір відходів, технічне обслуговування та громадський транспорт. Його візуальна ідентичність походить від чотирьох епох: строгий ентропізм, барвистий кітч, імпозантний неомілітаризм і розкішний неокітч. Інтернет контролюють корпорації і армія. Бездомність зростає, але кібернетична модифікація також доступна для бідних, породжуючи косметичну залежність і подальше насильство. Цими загрозами займається збройна сила, відома як Psycho Squad. Травматологічна бригада може бути використана для швидкого надання медичних послуг. Через постійну загрозу заподіяння фізичної шкоди всім громадянам дозволяється володіти і відкрито носити вогнепальну зброю в громадських місцях.


Персонажі


    V (укр. Ві) — керований гравцем протагоніст відеоігри. Стать V, 
зовнішній вигляд, навички й історія — усе налаштовується на початку гри й впливає на подальшу історію. V народився/лась 10 грудня 2054 року й приїхав/ла в Найт-сіті у віці 23 років.


    Джонні Сільвергенд є центральним персонажем всієї серії Cyberpunk, а також впливовим рок-боєм і солістом групи «Samurai». Кіану Рівзгратиме Джонні. Йому понад 100 років (на момент 2077). Виступає у якості гіда V по місту і буде з ним (або з нею) протягом більшої частини гри. Протягом всієї гри гравця буде переслідувати лише «цифровий привид» Сільвергенда, тобто, фізично він вже давно мертвий. Він буде коментувати дії гравця через закадровий голос й іноді буде з'являтися на екрані у вигляді голограми. Виявлення таємниці цифрового примари Джонні 



    Декстер «Декс» Дешон — один з найкращих фіксаторів у місті. Навряд чи в Найт-сіті є щось таке, про що він не знає. У нього є вбивча інтуїція та досвід, щоб відповідати за свої слова — той, хто впорається зі своєю першою роботою для Декса, певно піде далеко.


    Джекі Веллс — один з перших напарників V, а також партнер під час декількох місій. Він говорить іспанською (та використовує мексиканський сленг) і не любить сміттярів. Його автомобіль є одним з транспортних засобів, яким гравці можуть пересуватися в Найт-сіті.

Коментарі

  1. Обожнюю ігри в стилі кіберпанку. Обов'язково зіграю!

    ВідповістиВидалити
  2. Гра хороша,але багато чого не дороблено і надіюсь,в найкоротший період,розробники заберуть всі дефекти,і тоді гра буде ідеальною. :)

    ВідповістиВидалити
  3. У умер через 2 часа геймплея,как грустно ((((

    ВідповістиВидалити
  4. Игры в данном стиле мне кажется предвосхищяют новую эпоху в культуре и мировосприятии , скажу честно , такие мысли мне не по душе. Да и сама игра , как все мы знаем вышла не в лучшем виде.
    Но качественный обзор помогает получше взглянуть на Киберпанк 2077 , и даже попытаться в него поиграть , спасибо )
    П.С.
    Играю по часов 9 за день , лагает ужасно , но затягивает )

    ВідповістиВидалити
  5. Планирую сыграть в данный шедевр,но немного позже,когда игра станет лучше.Спасибо автору за старания!

    ВідповістиВидалити
  6. Пройшов гру за 25 годин після виходу у стім!Всім рекомендую <3

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Counter-Strike: Global Offensive

Оsu!

DOTA 2