Portal

 


Portal (укр. Портал) — відеогра-платформер з головоломками та видом від першої особи, створена компанією Valve Corporation. Гра була випущена для персональних комп'ютерів та Xbox 360 10 жовтня 2007 року. Портована версія Portal для гральної консолі PlayStation 3 розроблялася студією Electronic Arts UK та була випущена 11 грудня 2007 року.


Гра поширюється у складі збірки The Orange Box як на DVD та BD-ROM, так і через систему цифрової дистрибуції Steam. Світовим видавцем збірки є корпорація Electronic Arts. На території України та країн СНД дискова версія Portal поширюється компанією Бука в двох комплектах: у складі The Orange Box та як незалежний програмний продукт.


Події Portal розвиваються у всесвіті Half-Life, в Aperture Science Enrichment Center — комп'ютеризованому центрі накопичення досвіду при Aperture Science. Гравець виступає в ролі дівчини на ім'я Челл, яка проходить випробування всередині Лабораторії. Ігровий процес сконцентрований на вирішенні головоломок за допомогою створення спеціальним пристроєм міжпросторових порталів.


Portal отримала високі оцінки та безліч нагород ігрової критики, включаючи низку титулів «Гра 2007 року». Довкола сюжету гри та його причетності до подій в іграх серії Half-Life тривають дискусії, а герої гри та елементи геймдизайну стали популярними інтернет-мемами.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Counter-Strike: Global Offensive

Оsu!

World of Warcraft